Πόλεις, επιστημονικές βάσεις, ακόμα και μια πρωτεύουσα είναι στην κορυφή του καταλόγου των μόνιμα παγωμένων οικισμών
Πώς να είναι άραγε η ζωή σε μια πόλη όπου η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -45 βαθμοί Κελσίου; Πώς λειτουργεί ένας οικισμός όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν τον Οκτώβριο και ξανανεβαίνει τον Απρίλιο; Στη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά υπάρχουν μόνιμα παγωμένες πόλεις στις οποίες ζουν και εργάζονται άνθρωποι. Που έχουν καταστήματα και σχολεία. Και στις οποίες η θερμοκρασία είναι σε επίπεδα καταψύκτη σχεδόν όλο το χρόνο.
Σε διάφορα άλλα, εξίσου παγωμένα μέρη, ζουν επιστήμονες και ερευνητικές ομάδες, ενώ τις επισκέπτονται ενίοτε και τολμηροί κυνηγοί της περιπέτειας. Σε ένα από αυτά -σε οροπέδιο της Ανταρκτικής, μια χειμωνιάτικη νύχτα- καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ οπουδήποτε στη Γη· τα όργανα έδειξαν -92 °C.
Ας δούμε τα πιο ψυχρά κατοικημένα μέρη στον κόσμο.
YAKUTSK, ΡΩΣΙΑ
Η πιο παγωμένη μεγάλη πόλη του κόσμου -200.000 κάτοικοι- είναι η πρωτεύουσα της δημοκρατίας της Γιακουτίας. Εδώ το θερμόμετρο πέφτει κάτω από το μηδέν τον Σεπτέμβριο και ανεβαίνει ξανά τον Μάιο. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -36 βαθμοί ενώ το ρεκόρ ψύχους της είναι -62.
Λόγος ύπαρξης της πόλης και κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η εξορυκτική βιομηχανία. Και, όπως όλες οι μεγάλες πόλεις της πρώην ΕΣΣΔ, έχει «κληρονομήσει» μεγάλο αριθμό θεάτρων και μουσείων, μια όπερα κι έναν ζωολογικό κήπο. Τα αυτοκίνητα των κατοίκων και τα φορτηγά που μεταφέρουν προμήθειες ή χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια δεν σβήνουν ποτέ τις μηχανές τους το χειμώνα. Αν το κάνουν, δεν πάρουν μπροστά πριν το καλοκαίρι.
OYMYAKON, ΡΩΣΙΑ
Εδώ, στα βάθη της Σιβηρίας, καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 1933 θερμοκρασία -67 °C, η χαμηλότερη που έχει σημειωθεί ποτέ σε κατοικημένη περιοχή εκτός Ανταρκτικής. ‘Εχει 800 κατοίκους, η μέρα τον Δεκέμβριο διαρκεί τρεις ώρες και τα σχολεία κλείνουν όταν η παγωνιά ξεπεράσει τους -45 βαθμούς. Μόνη παρηγοριά των κατοίκων είναι η θερμοπηγή που τους ζεσταίνει όλο το χρόνο, αρκεί να σπάσουν τον πάγο που την καλύπτει.
VERKHOYANSK, ΡΩΣΙΑ
1.500 κάτοικοι σε μια πόλη που ξεκίνησε ως φρούριο το 1638 και δεν θα υπήρχε λόγος να ζει κανείς εκεί, εάν αυτή δεν ήταν από τις σημαντικότερες παραγωγούς ορυκτών αλουμινίου και χρυσού της χώρας και, παλαιότερα, αν κάποιος δεν ήταν εκτοπισμένος για πολιτικούς λόγους. H πόλη βρίσκεται σε απόσταση 1.500 χλμ από τον Βόρειο Πόλο, η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -45° C και τον Ιούλιο +15.
Πηγή: fortunegreece.com